100 thoughts on “Hoe het echt zit met stress en onze generatie

 1. Goh! 127 commentaren en eindelijk maar slechts drie mensen die zeuren om baardmans! Ik had verwacht dat alle 127 commentaren over baardmans zouden gaan.

 2. Met een nominale studiesnelheid aan de TU/e, haal je 60ECTS per jaar, in blokken van 15 ECTS per 10 weken. In principe is internationaal genormaliseerd dat 1 ECTS gelijk staat aan ongeveer 28 uur studielast.
  Er vanuit gaand dat je deze tijd ook daadwerkelijk in je studie steekt, maak je dus gemiddeld weken van 42 uur.
  Natuurlijk is deze studielast niet uniform verdeeld: sommige weken zal je misschien 30 uur bezig zijn, andere weken (tentamenweek, dagen voor deadlines etc) 80 uur. Daarbij hebben veel studenten in hun vrije tijd nog een bijbaantje om de kosten enigszins te drukken.

  Natuurlijk kies je er zelf voor, maar misschien helpt het ook niet mee dat studeren en/of promoveren als "niet werken" wordt gezien, want in realiteit is een universitaire studie, op het tempo dat de universiteit voor ogen heeft, flink aanpoten.
  Er zijn, in ieder geval aan de TU/e, maar weinig studenten die hun studie nominaal afronden. Het gros van de studenten elektrotechniek heeft bijvoorbeeld 6 jaar of meer nodig, voor een studie die officieel als 5-jarig staat omschreven. Slechts een enkeling haalt die 5 jaar ook daadwerkelijk.

 3. Vroeger gingen 5 van je 7 kinderen dood. Je werd amper 50 en in brakke gezondheid.

  Je kon via de dienstplicht elk moment opgeroepen worden om in een oorlog te vechten. Dan kwam je niet, kreupel of getraumatiseerd terug en als jij niet moest, moest je broer, zoon, man of vader.

  In vredestijd werkte je 80 uur per week in een fabriek voor een hongerloon, of op het land voor een nog lager hongerloon.

  Vrije tijd, reizen en hobby’s bestonden niet. Je enige nieuws kreeg je van de pastoor; enige vermaak kwam van de dorpsgek.

  Zorg, school, elektriciteit, auto’s, vakanties, CAOs, pensioen, uitkeringen, ORs, enz. bestonden niet.

  Ga toch weg met je stress….

  Jongeren hebben het zwaarder dan boomers, maar dit is met afstand de beste tijd om in te leven.

 4. Ik heb net een zeer vermoeiende proefwerkweek gehad en tegelijk aan een ellendig lang verslag moeten werken, en op sommige momenten breek ik gewoon als ik bedenk hoeveel moeite ik doe in vergelijking met mijn resultaten.
  Ik was echt vergeten hoe geweldig vakantie is, maar ik voel me gewoon vrij en verlost van alle stress

 5. Ik kan natuurlijk niet zeggen hoe het vroeger allemaal was, maar ik met zekerheid zeggen dat de hoeveelheid stress onder studenten niet normaal is. Ik ken niemand, en dan ook echt niemand, die mentaal gezond is

 6. Ik lees veel comments dat social media stress zou veroorzaken. Daar heb ik nooit zo veel last van gehad omdat ik zelden op social media zit, is dat dan de oplossing?

  Studeren en werken – en de daarbij horende stress – zijn praktisch onvermijdbaar, social media volgens mij wel.

 7. Het probleem met stress is dat als je iets relaxends wil doen; sporten, hobby's uitoefenen of met vrienden of familie uitgaan, dan heb je tijd nodig. Die tijd is bij velen tegenwoordig niet aanwezig door werk, huiswerk en leerwerk. Maar ook door taken als het huis schoonhouden, boodschappen halen en op de kinderen passen. Dit leidt ertoe dat veel mensen niet de tijd hebben om hun stress 'onder controle' te houden. Dan blijft de stress zich als het ware alleen maar ophopen.

 8. Wij willen teveel… wij eisen teveel.. wij verwachten teveel.. wij willen graag horen dat we goed bezig zijn.. wij willen mooie spullen.. wij willen geld.. wij willen allemaal “normaal” zijn/doen. Het is echt iets van in West-Europa. Europeanen zijn een gestressde volk.

 9. Ouders hebben tegenwoordig extreem hoge verwachtingen van steeds jongere kinderen… Je moet uitblinken om verder te komen in het leven. Zelfs kinderen op de basisschool hebben tegenwoordig stress. Dat is toch niet normaal?

 10. Wat ik me afvraag is welke leeftijdsgrenzen gekozen werden. En, of iedere wetenschappelijk onderzoek dezelfde grenzen heeft gebruikt

 11. Ratten de staart af snijden en martelen met stroom. Je moest eens weten wat we tegenwoordig met honden doen tijdens onderzoeken om pacemakers te verbeteren. Een sadist zou er rooie oortjes van krijgen.

 12. Fun fact naast deze video: Je kan komen te overlijden aan een gebroken hart. Dit komt doordat je lichaam te lang onder stress staat, en zo de functie van de linkerkamer van je hart verminderd. Dit noemen we ook wel een Tako Tsubo Cardiomyopathie. Meer info en bron:
  https://www.asz.nl/behandelingen/hart/tako-tsubo-cardiomyopathie–bij-hevige-emotionele-.pdf

 13. Ik ben niet iemand die snel gestresst is. Ik ben momenteel 22 jaar oud, maar moet eerlijk toegeven dat de onzekerheid over mijn toekomst wat betreft mijn kans op de woningmarkt en baanzekerheid toch wel onderwerpen zijn waar ik over stress. Ik ben al twee jaar bezig om een woning te vinden, maar kom nergens tussen. Binnenkort heb ik een gesprek bij mijn bank om te kijken of ik een huis kan kopen… Dat ik op mijn 22ste een huis zou kopen zonder eerst te huren had ik nooit gedacht. Het is ook iets wat ik helemaal niet wil, maar het lijkt mijn enige oplossing te zijn…

 14. Ajoh, waarom continue vergelijken met vroeger. Er is een probleem, dat is kut. Dus moeten we op zoek naar een oplossing. Niet continue om medelijden vragen en vertellen dat je het oh zo zwaar hebt… aan de slag!

 15. Steeds minder werk voor de basis, al decennia lang, wel moet iedereen even veel blijven werken..
  Basis zekerheid en vrijheid boven luxe? Basis inkomen?

 16. Ik denk dat het inwisselen van religie voor het materialisme het belang van status en daarmee geld en spullen ook steeds groter maakt. Een beetje waar Nietzsche en Jung over schreven. Als je carrière zorgt voor zingeving hangt er een hoop vanaf. Ik denk trouwens dat de bereidheid om hulp te zoeken en te spreken iver mentale klachten hoger is geworden, maar of dat zo is weet ik niet. Als het oké is om over je stressvolle leven te praten lijkt het natuurlijk ook of iedereen gestresst is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Interessant onderwerp in ieder geval, zal nog veel onderzoek naar worden gedaan.

 17. Ha stress! Nou in mijn tijd moesten we 's ochtends om half 3 ons bed uit om naar school te lopen, onderweg deden we de afwas en moesten we tegelijkertijd onze potloden slijpen (WANT WE HADDEN GEEN LAPTOP). Maarliefst 65km door de sneeuw, op blote voeten, en terug moesten we kruipen! En dat elke dag weer. De jeugd van tegenwoordig zit alleen maar op hun smartphone en zijn werkelijk niets meer gewend!

 18. Elke toets is stress hier een korte uitleg: Geen goede cijfers=geen opleiding=geen baan=geen geld=geen leven=rondzwerven

 19. Jongeren tegenwoordig zijn allemaal narcistisch, ze denken allemaal dat ze hoogbegaafd zijn en dat ze minimaal universiteit moeten doen. Terwijl ze het helemaal niet kunnen, waardoor ze over hun grens gaan.

 20. De maatschappij is gefocust op geld, economische groei en presteren. En al die dingen worden je als kind tegenwoordig opgedrukt door de enorme prestatiedruk op school. We kunnen van alles proberen maar de manier waarop het schoolsysteem en onze arbeidsmarkt werkt valt niet zo gemakkelijk op te lossen. Zoveel mensen krijgen een burn out op jonge leeftijd, en toch gaan we met z'n allen gewoon door zoals het nu is. De manier waarop onze maatschappij in elkaar zit is het probleem, en het gaat veel tijd kosten om dat te veranderen.

 21. Als school huiswerk en toetsen afschaft en meer gaat focussen op het informatie vasthouden ipv leren voor toetsen om informatie alleen voor de toets vast te houden zal de stress al een stuk minder worden voor jongeren

 22. Kon ik maar lekker niksen… Helaas zit ik niet op die level om lekker te kunnen niksen en mijn prioriteiten te kunnen veranderen, vanwege STRESS en andere factoren 😉

 23. De samenleving verandert snel, naast culturele veranderingen wordt alles steeds digitaler en die draag je altijd bij. Impulsen die vroeger locatie gebonden waren draag je nu dus altijd bij je. Dat betekent dat veel mensen het idee hebben dat ze gelijk moeten reageren op die impulsen. Daarmee ben je dus ook niet meer in control van wat en waneer je iets doet. Veel mensen die last hebben van ADD/ADHD (of voor de ontkenners hiervan: hooggevoelige mensen) hebben moeite om die impulsen te reguleren. De 90% die daar buiten valt zal daar ook veel last van hebben al is het omdat het allemaal iets nieuws is en er een bepaalde sociale druk bestaat om snel te reageren.
  Impuls controle zorgt voor minder en controleerbare stress. Gelukkig komt er steeds meer het recht om onbereikbaar te zijn, maar dat betekent ook dat er groepen wel bereikbaar moeten zijn ofwel zakelijk gezien zal er een professionalisering plaats moeten vinden.

 24. Oorzaak: te weinig geld voor middelbare scholen, te veel druk (zoveel toetsen en huiswerk+lange dagen dat je geen vrije tijd meer hebt), ZWAAR verneukt en verouderd schoolsysteem.
  Gevolgen: Over 20 jaar geen geld om al die mooie pensioenen te betalen, meer depressie onder kinderen (steeds jonger), meer stress, minder diplomas worden gehaald, minder hooggeschoolde werknemers dus.
  Eindresultaat: verneukte economie

 25. Als boomer kan ik er dit van zeggen: de jaren zeventig zaten vol met stress, variërend van het naderende einde van de wereld door een atoomoorlog tot de zelf veroorzaakte stress van drank en drugs. Seks moest, maar ja, dat was ook niet altijd een succes. Wel was er in die periode een veel beter sociaal vangnet: de bijstand voor als het echt niet meer ging, het werktempo lag lager en de lonen gingen omhoog. Jongeren hadden meer organisaties om op terug te vallen en gaven minder om maatschappelijk succes.

 26. Lieve NOSop3, zoals veel mensen in de comments kan ik me haast niet voorstellen dat smartphone gebruik geen invloed heeft op hoe mentaal overprikkeld onze generatie is..
  Maar des te meer vraag ik me af hoe dat voor de generatie pubers nu moet zijn en uit gaat pakken voor de generatie erna. Wat is het effect van opgroeien in een 24/7 online cultuur vol content van 5 seconden op een kinderbrein? In hoeverre beïnvloedt dat je concentratievermogen en mentale welzijn?
  Is dat misschien een video waard? 🙂 Ik ben wel benieuwd hoe het kan uitpakken met alle ipad-babys.

 27. Wanneer je hulp zoekt en wordt doorverwezen door je huisart naar een psycholoog, je een aandoening bestempeld krijgt en die vooral getriggerd wordt door stress. Krijg je vandaag ineens een rekening van je zorgverzekering binnen van 900 euro (van de psycholoog) of ik die even binnen 2 weken kan betalen?! Ja hallo, ben een student en heb mijn eigen studio, wil niet op straat staan en hierdoor krijg ik stress waardoor mijn aandoening weer aangewakkert wordt yes love that 😤

 28. Ik denk dat een belangrijke factor van het stressender wordende leven social media is. Het vergelijkt met het perfecte beeld, op elk niveau. Belangrijk is voor de mensen die zich met social media vergelijken (waaronder ikzelf); probeer je sterke krachten te kennen en strijd vanuit die. Het is niet mogelijk overal de beste in te zijn, ook al is het voor velen een levensdoel dat wel te zijn. En dat is geen verlies. Je loopt al voor op anderen op bepaalde vlakken! Benut ze.

 29. Als altijd alles door je ouders geregeld is, je nooit kritiek hebt gekregen en jezelf geweldig vindt kan het aardig tegenvallen in het bedrijfsleven.

 30. Het kan ook mogelijk zijn dat mensen meer stress ervaren, omdat er tegenwoordig zoveel over gesproken wordt. Dan zien mensen al sneller iets als stress.

 31. Dat elke lege seconde wordt opgevuld met je telefoon, dat doet veel kwaads voor je stressniveau denk ik. Ben benieuwd hoe we tegen ons telefoongebruik aankijken en er mee om gaan over 50 jaar. Hoop een stuk beter en bewuster.

 32. Overpopulatie (eindeloze concurrentie) en materialisme (hoewel dit deels aan jezelf ligt) zijn de grootse problemen denk ik. Wat mij betreft wil ik gewoon sowieso genoeg verdienen om goed eten, onderdak en goede zorg te hebben, maar ik krijg het gevoel dat een fatsoenlijke baan vinden al lastig genoeg is met die miljoenen andere concurrenten. Het voelt alsof je primaire behoeften verzorgen erg moeilijk gaat worden als je zoveel voor banen moet concurreren. Bovendien is het onderwijs echt niet goed genoeg. Vooral universitair onderwijs is zo van: dan en dan zijn je toetsen, zoek maar zelf uit wat je moet leren en we gaan je niet helpen. En dat noemen ze dan onderwijs, en kost je 2000€ per jaar…

 33. Het zou vast een leuke meid zijn, maar als niet-Brabander kan ik me verschrikkelijk ergeren aan haar stem. Video is verder fantastisch in elkaar gezet, maar doe mij maar gewoon baardmans.

 34. Ik denk dat de smartphone en social media o.a. oorzaken zijn van stress. Op social media moeten wij het perfecte leven laten zien en doe je niet, dan hoor je er niet meer. Daarnaast krijgen we als mensen een berg aan prikkels te verwerken. Denk hierbij aan licht, harde geluiden, reclameborden etc etc. De afgelopen 40/50 jaar is het aantal mensen dat de diagnose autisme heeft gekregen vertienvoudigd (Bron Tygo in de psychiatrie) en het zal mij niks verbazen als dat aantal blijft stijgen de komende jaren. Eerder las ik in de krant dat als we nu niks doen, dat in 2030 een kwart van de mensen niet kan werken, omdat ze een burn-out hebben. Verder denk ik dat steeds meer mensen stoppen met de middelbare school/studie. Mensen krijgen steeds jonger een burn-out.

 35. Nu nog een keer een over autisme. De maatschappij vraagt ook vaak teveel van mensen met autisme. Er is ook zo'n bepaald beeld dat mensen ervan hebben, dat moet ook veranderd worden. Hopelijk komt het ter sprake.

 36. Sporten en Jamaica lifestyle, probeer achter te komen waarom je gecreert bent, wat is zal de succes zijn achter je echte levensdoel, waar je ga je naartoe na dit leven en doel? en heb het niet over je materialistische industriële doelen die maar van korte en tijdelijke duur zijn.. stress komt onder andere door ondankbaarheid voor wat je al hebt en hebzucht.

 37. Heel eerlijk? We moeten eigenlijk niet zo zeiken. Af en toe mag je je down voelen, maar je moet gewoon door. Hier in in NL krijgen we zoveel kansen aangereikt dat het zonde en oneerlijk tegenover anderen zou zijn als we die kansen niet aangrepen. Dan maar wat van die stress. Ik heb misstanden gezien in deze wereld en wij hebben het nog lang niet zo zwaar als vele anderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *